Setan pääsihteeri vahvistaa: Orpo ei kutsunut pyöreän pöydän keskusteluun – Kokoomus esitti Rikkomaton -kansalaisaloitteen hylkäämistä

Kesäkuu on aina perinteisesti ollut Pride-kuukausi, jolloin Helsingissä ja ympäri Suomea järjestetään erilaisia tapahtumia Priden ympärillä. Keskiviikkona järjestettiin Sateenkaarioikeudet nyt! Kansanedustajien kyselytunti – tapahtuma. Tilaisuudessa käsiteltiin lukuisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin liittyviä asioita.

Nykyisen hallituksen politiikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta on saanut osakseen kritiikkiä ja kaikki eivät ole kokeneet hallituksella olevan halua edistää sateenkaari-ihmisten asioita. Siitä yhtenä esimerkkinä on keväällä pääministeri Petteri Orpon koolle kutsuma pyöreän pöydän keskustelu yhdenvertaisuudesta. Paikalle ei ollut kutsuttu ainoatakaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavaa järjestöä.

– Olen tarkistanut sähköpostit eikä sitä kutsua ole tainnut tulla, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo toteaa.

Tarjamo on pettynyt siihen, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavia järjestöjä ei ole kutsuttu mukaan keskusteluun yhdenvertaisuudesta.

– Kyllä se mielestäni kertoo siitä, että yhdenvertaisuutta ei haluta edistää kaikkien ihmisten osalta eikä olla huomioitu niitä tietoja, mitä meillä on, vaikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen työelämätilanteesta, koska tämä pyöreä pöytä keskittyi työelämän kysymyksiin, Tarjamo harmittelee.

Myös oppositiossa ollaan pettyneitä siihen, että pääministeri ei kutsunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavia tahoja keskusteluihin mukaan.

– Joko ei ymmärretä tai haluta ymmärtää, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden eteen Suomessa pitäisi tehdä todella paljon. Itse ainakin aion seurata todella tarkasti, moniko ministeri osallistuu Pride-kulkueeseen. Se on esimerkin näyttöä ja se on viesti, SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan sateenkaariverkoston puheenjohtaja Elisa Gebhard kertoo.

Pääministeripuolue ei ehtinyt paikalle

Gebhard oli keskustelemassa yhdessä Vihreiden Bella Forsgrénin, Vasemmistoliiton Mai Kivelän ja RKP:n puheenjohtaja, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin kanssa Sateenkaarioikeudet nyt! Kansanedustajien kyselytunti-tapahtumassa. Paikalla ennakkotietojen mukaan piti olla myös Keskustan Jouni Ovaska, mutta hän oli joutunut peruuttamaan osallistumisensa viime hetkellä.

OlkkariViihteen saamien tietojen mukaan paikalle oli kutsuttu myös eduskunnan sateenkaariverkostoon kuuluvan pääministeripuolueen Kokoomuksen edustajaakin, mutta heidän 48 kansanedustajastaan jokaisella oli juuri muuta tekemistä kuin osallistua tapahtumaan.

– Ehkä, kun on kyse isoista eduskuntaryhmistä, niin sieltä olisi ehkä saattanut jonkun kalenterista löytyä aikaa. Ehkä täällä oli paikalla ne ryhmät, jotka aktiivisemmin tarttuvat sateenkaari-ihmisten oikeuksiin liittyviin kysymyksiin, Tarjamo arvelee.

Ainoana hallituspuolueena tilaisuudessa paikalla olleen ministeri Adlercreutzin mukaan pääministeri Orpo ottaisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiat hyvin vakavasti eikä uskonut, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavien ryhmien pois jättäminen olisi johtunut siitä, että asia ei olisi tärkeä hallitukselle.

– En itse nyt tiedä, että kuka oli kutsuttu ja kuka ei, tai mistä syystä kokoonpano oli sellainen kuin oli. Enkä lähde hänen puolestaan sitä tulkitsemaan, mutta minulla ei ole epäilystä, että Petteri Orpo ei suhtautuisi näihin asioihin vakavasti, Adlercreutz tuumaa.

Kokoomus vastusti kansalaisaloitteen etenemistä

Tapahtumassa isona asiana puhutti se, että lakivaliokunnassa käsittelyssä oleva kansalaisaloite eheyttämishoitojen kriminalisoimiseksi ei etenisi, vaan se hylättäisiin.

– Olemme käyneet valmistavan keskustelun ja valmistavan keskustelun pohjalta valiokuntaneuvokset laativat meille sen mietintöpohjan. Valmistavassa keskustelussa ollaan äänestetty siitä, miten suhtaudutaan tähän aloitteeseen, Gebhard valaisee.

Lakivaliokunnan 13. kesäkuuta pidetyn kokouksen pöytäkirjasta selviää, että Rikkomaton – kielletään eheytyshoidot – aloitteen valmistelua lain hyväksymisestä on esittänyt SDP:n Gebhard ja vastavuoroisesti kokoomuksen kansanedustaja Mari Kaunistola esitti, että valmistelu tehtäisiin sen pohjalta, että aloite hylätään. Kaunistolan esitys voitti äänestyksen 9-6.

– Itse ajattelen niin, että eheytyshoidot ovat rajua henkistä väkivaltaa ja ehdottomasti tarvitsemme keinoja niiden kieltämiseksi, ja nimenomaan lainsäädäntöä, Gebhard toteaa.

Tilaisuudessa kaikilta paikalla olleilta kansanedustajilta kysyttiin mielipidettä tuon kansalaisaloitteen edistämisen tarpeellisuudesta ja jokainen nosti kätensä ylös, ollen sitä mieltä, että kansalaisaloitteen tulisi edetä eduskunnan käsittelyyn.

– Puolueena me sitä kannatamme ja toivomme, että eduskunnasta tulisi mahdollisimman vahva viesti hallituksen suuntaan, jotta se sitten käynnistäisi prosessin, jonka kautta saataisiin lainvalmistelu liikkeelle, Adlercreutz toivoo.

Adlercreutz ei halua ennakoida voimasuhteita

RKP on ajanut puolueena sateenkaari-ihmisten oikeuksia, mutta samaa ei kaikista hallituspuolueista voi todeta. Muun muassa Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit ovat usein ilmaisseet puheillaan ja teoillaan vastustavan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Eheytyshoitojen kieltoa ajavan lain valmistelun osalta Kokoomus on isossa asemassa.

ؘ– En lähde pohtimaan sitä, mitkä ne voimasuhteet mahdollisesti ovat. En itse asiassa tunne muiden puolueiden tarkkaa mielipidettä tässä, mutta käsitys on, että Kokoomus olisi kieltämisen kannalla. Parempi pysyä oman puolueen asioissa, Adlercreutz kommentoi.

Mikäli asia hallituksen käsittelyyn tulisi ja ennakkoon arveltavien voimasuhteiden mukaisesti Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit vastustaisivat lainvalmistelua. Heillä on ministereitä yhteensä yhdeksän. Kokoomuksella ministereitä on kahdeksan ja RKP:lla kolme. Kuten Adlercreutz toteaa, on RKP lainvalmistelun kannalla, jäisi pallo Kokoomuksen kahdeksalle ministerille.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Seta, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi