
Je’vida on maailman ensimmäinen koltansaamenkielinen pitkä fiktioelokuva. Se kertoo riipaisevan kauniin tarinan kautta, millaista kolttasaamelaisten elämä oli, ja miten se muuttui pakkosuomalaistamisen aikaan.
– On ollut hienoa olla mukana tämän hankkeen kehittelyssä aina ensimmäisistä askeleista Pohjois-Amerikan valloitukseen saakka. Olen tuottanut saamelaistaustaisten tekijöiden elokuvia, pitkiä, lyhyitä, dokumentteja ja fiktioita yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kuun metsän Kaisa palkittiin aikoinaan parhaan dokumenttielokuvan Jussilla, mutta silti kutsuisin tätä todelliseksi saamelaiselokuvan läpimurroksi suomalaiseen valtavirtaan, toteaa Joonas Berghäll.
Elokuva sai maailmanensi-iltansa Tribecan elokuvajuhlien pääkilpasarjassa kesällä 2023, jonka jälkeen se jatkoi Pohjois-Amerikan valloitustaan Toronton elokuvajuhlilla. Viime viikolla päättyneillä Tromssan kansainvälisillä elokuvajuhlilla Je’vida pokkasi arvostetun Tromsø Palm -palkinnon.
Je’vida on ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa. Sen lisäksi Jussi -ehdokkuuden saivat äänisuunnittelusta Jukka Nurmela ja Timo Peltola, käsikirjoituksesta Katja Gauriloff ja Niillas Holmberg, leikkauksesta Timo
Peltola, musiikista Laura Naukkarinen, kuvauksesta Tuomo Hutri, sekä pukusuunnittelusta Anu Pirilä.
– Elokuvan aihe on erittäin tärkeä ja tälläkin hetkellä ajankohtainen. Koen suurena etuoikeutena sen, että sain olla mukana tekemässä tätä elokuvaa, toteaa elokuvan pukusuunnittelija Anu Pirilä.
Elokuvan suomalaistunutta kolttasaamelaista Iidaa näyttelee Sanna-Kaisa Palo. Aikuisen Je’vidan (Iida) roolissa nähdään Heidi Gauriloff ja lapsi-Je’vidaa näyttelee Agafia Niemenmaa. Iidan sisarentyttären Sannan roolissa on Seidi Haarla.
Elokuvassa Iida saa kuulla, että hänen sisarensa on kuollut ja että heidän kotitilansa pohjoisessa pitää myydä. Iida ja sisaren tytär Sanna lähtevät yhteiselle matkalle kohti pohjoista. Synnyinmökin muistot tulvahtavat iäkkään Iidan mieleen ja vuosikymmeniä sitten pois tukahdutettu maailma hiipii takaisin. Kun Iida, lapsuudessaan vielä Je’vida, sai vielä olla kotitilalla, elämä oli luonnonläheistä ja yhteisöllistä. Kaikki muuttui kouluun lähettämisen myötä.
– Oli erityinen kunnia päästä näkemään kolttayhteisön sitoutuminen tämän elokuvan tekoon, jossa heidän historiansa herää hetkeksi riipaisevasti eloon valkokankaalla. Mielestäni Suomen valtion on aika esittää julkinen anteeksipyyntö saamelaisten pakkosuomalaistamisesta. Vain siten voimme edetä aidosti yhdenvertaisena, kommentoi elokuvan kuvaaja Tuomo Hutri tuoreeltaan.
Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Katja Gauriloff ja Niillas Holmberg. Je’vidan on tuottanut Oktober Oy, tuottajinaan Joonas Berghäll, Satu Majava ja Anna Nuru. Elokuvan levittää Future Film.
Kuva: Ville Juurikkala (c) Oktober Oy
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?