Pieni merenneito-musikaalin päätähti: “Tää on merenneidon vuosi”

Helsingin Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä sai uusintaensi-iltansa torstaina klassikkomusikaali Pieni merenneito. Näytäntökausilla 2019-2020 ja 2020-2021 edellisen kerran Tokoin rannassa sijaitsevassa teatterirakennuksessa esitetty teos keräsi 122 esityksessä yhteensä 93 952 katsojaa. Katsojamäärä olisi saattanut olla vielä suurempi ilman koronarajoituksia.

Nyt näytelmä on päätetty lämmittää uudelleen ja aiemmasta versiosta mukana on vielä tuttuja näyttelijöitä, mutta uusiakin on tullut. Yksi heistä on Arielin rooliin kiinnitetty Yasmine Yamajako.

– Tämä on ollut tosi merkittävä matka. Koko harjoituskausi on ollut itselle sekä fyysisesti, psyykkisesti ja emotionaalisesti iso matka ja ihan superihanaa kaikin puolin, Yamajako toteaa.

Yamajako valittiin rooliin avointen koe-esiintymisten kautta. Pidempään jo musiikkia sekä teatteria tehneelle Yamajakolle kynnys lähteä koe-esiintymisiin on ollut suuri, mutta siitä huolimatta hän lähti tähän.

– Aika monen sattumuksen summa oli tuo, että päädyin tuonne hakemaan. Jo se jotenkin, että uskaltautui takaisin hyppäämään aukkarimaailman oli iso askel. Se, että sai roolin, oli tosi nöyrä ja sellainen vau. Ihmeellistä, että saan kertoa tämän tarinan, Yamajako kertoo tuntemuksiaan roolin saannista.

Nuori näyttelijätär on jo pienestä pitäen katsellut Pientä merenneitoa ja Disneyn elokuvia on tullut katsottua hänen elämänsä aikana paljon. Mutta Pieni merenneito on seurannut Yamajakoa erityisesti tämän vuoden aikana.

– Toki todellakin tiesin Pienen merenneidon tarinan ja sitten olen lisäksi tänä vuonna tämän live-action leffan Arielin roolin. Tämä on ollut tällainen merenneidon vuosi, Year of the mermaid, Yamajako innostuu.

Ensiesiintyminen Kaupunginteatterissa jo 15 vuotta sitten

Torstaina Yamajako astuu Suomen suurimman teatterin, Helsingin Kaupunginteatterin Suurelle näyttämölle merenneitona. Teatteri ei ole aivan uusi näyttelijättärälle, sillä hän on näytellyt Kaupunginteatterin lavalla aiemminkin. Vuonna 2008 hän sai ensikosketuksensa Helsingin Kaupunginteatteriin Marco Bjurströmin ohjaamassa High School Musicalissa, tosin tuolloin Savoyssa ja Peacockissa.

Vaikka High School Musical esitettiin teatteritalon ulkopuolella, pääsi Yamajako näyttelemään Suurelle näyttämölle keväällä 2009 ensi-iltansa saaneessa Spring Awakening-musikaalissa. Vaikka talo oli hänelle siis tuttu, ei paikat heti muistuneet mieleen.

– Tämä talo tuntuu jollain tavalla aika kotoisalta, tosin eksyin aika pitkään tuolla käytävillä. Joku sellainen nostalgia ja lämpö tuntui siinä, että on saanut olla taas tässä talossa, Yamajako kertoo.

Noista ajoista hänelle on jäänyt hyvät muistot, kun hän nuorena alle parikymppisenä oli mukana Helsingin Kaupunginteatterin musikaaleissa. Nuo ajat ovat antaneet alkusysäyksen sille, mitä Yasmine Yamajako on tänä päivänä.

– Se on ollut aika käänteentekevä, ammatillinen urani alkoi siitä High School Musicalista. Olin 16-vuotias, kun siihen hain ja 17, kun sen tein. Se oli niin iso juttu, samalla olin todella nuori ja aika paljon siihen aikaan liittyy kaikenlaisia epävarmuuksia, mitä olen käsitellyt. On se aikaa, jota tulen muistelemaan hamaan tappiin asti lämmöllä.

Turtlesin Aprilin äänenä valkokankaalla

Pienen merenneidon lisäksi Yasmine Yamajakoa voi kuulla viime viikolla ensi-iltansa saaneessa Teenage mutant ninja Turtles: Mutant mayhem-elokuvassa. Hän dubbasi tuohon elokuvaan Aprilin roolin.

– Se oli todella hauska projekti. Mulla on kolme pikkuveljeä ja Turtlesit on tutut. Tuntuu, että he olivat aika paljon mielessä.

– Se on tosi makeasti tehty leffa. Visuaalisesti se on kiva, siellä on hyvää huumoria. Olin niin kiinni täällä harjoituksissa, että en päässyt sinne ensi-iltaan, mutta se mitä itse olen siitä elokuvasta nähnyt, on se todella mahtava leffa, Yamajako kehuu Helsingin Kaupunginteatterin permannon lämpiössä.

Pieni merenneito sai uusintaensi-iltansa torstaina 17. elokuuta. Esitykset jatkuvat pitkälle syksyyn asti.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Robert Seger / Helsingin Kaupunginteatteri, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi