Murhenäytelmä 1918 ei jätä katsojaansa kylmäksi

Suomi itsenäistyi vuonna 1917 ja heti seuraavana vuonna nähtiin Suomessa näytelmä, joka raastoi koko kansaa, jakaen sen punaisiin ja valkoisiin. Veli taisteli veljeään vastaan eikä arvet vielä tänä päivänäkään ole täysin umpeutuneet, kun tuosta sodasta on tullut kuluneeksi sata vuotta.

Siitä taistelusta ja raadollisuudesta kertoo myös Markus Leikolan käsikirjoittama Murhenäytelmä 1918, joka sai kantaesityksensä Musiikkiteatteri Kapsäkissä 17. huhtikuuta. Näytelmässä viisi näyttelijää esittävät tarinan vuoden 1918 tapahtumista, niin valkoisten kuin punaistenkin näkövinkkelistä.

Dialogeja näytelmässä on vähän, vaan enemmänkin näytelmässä on viisi kertojaa, jotka kertovat tarinan katsojalle. Musiikki on olennaisena osana näytelmää ja pianisti Marko Puro luo tarinalle tunnelman taustamusiikillaan. Lisäksi esityksen upeat laulut värittävät näytelmää hienolla tavalla.

Murhenäytelmä 1918 oli viiden nuoren tarina, siitä, millaisia olivat sisällissodan tapahtumat Suomessa. Taisto Oksanen näytteli Erikiä, Pehr-Erik Svinhufvudin lähisukulaista. Erikin sisarta Hedvigiä näytteli Veera Railio, joka ihastutti yleisöä hurmaavalla äänellään sekä taidokkaalla eläytymisellään.

Juha-Pekka Mikkola näytteli Mattia, joka oli torpparin poika ja hänen veljeään Untoa näytteli Markku Haussila. Heidän kohtalonaan oli se, että toinen heistä värvättiin valkoisten puolelle ja toinen punaisten puolelle. Tämä lähtökohta antaa oman säväyksensä tarinalle. Oman mausteensa tarinaan tuo Vuokko Hovatan tulkitsema Aliina, joka on lähtenyt Helsinkiin samalta kylältä kuin Matti ja Unto.

Näytelmä herätti katsojissaan ajatuksia siitä, mitä tapahtuikaan vuonna 1918 ja saa monen ihmisen silmäkulman kostumaan, surullisine tarinoineen. Kuinka onkaan voinut olla niin julmia tapahtumia oman maan kansalaisia kohtaan. Vakavan tarinan kruunaa vielä loppukiitoksien jälkeen valkokankaalta tulleet haastattelupätkät, joissa oli haastateltu sekä punaisien että valkoisien jälkeläisiä. Nämä haastattelut viimeistään takasivat sen, että katsoja saattoi lähteä silmäkulma kosteana ulos salista.

Murhenäytelmä 1918 pyörii Musiikkiteatteri Kapsäkissä ensi viikolla vielä kahden esityksen verran, tiistaina 24. huhtikuuta kello 19 ja sunnuntaina 29. huhtikuuta kello 15. Viihteen Olohuone suosittelee näytelmää, sillä se on mainio oppitunti siitä, mitä tapahtui vuonna 1918, tarinasta, jonka jokaisen suomalaisen on hyvä sisäistää.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Tuomo Manninen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi