Kansainvälisestikin tunnettu elokuvaohjaaja Renny Harlin oli saapunut Suomeen tapaamaan ystäviänsä. Ystävien näkemisten lisäksi hän pidensi lomaansa, jotta pystyi osallistumaan Ilosia aikoja, Mielensäpahoittajan kutsuvierasensi-iltaan, jonka on tuottanut Rennyn hyvän ystävän Markus Selinin yhtiö Solar Films.
– Olen matkaillut tässä nyt ympäri Eurooppaa eri asioissa, kävin Amerikoissakin välillä ja tulin Suomeen tapaamaan ystäviä ja perhettä. Ihan tämän takia vielä siirsin matkaani, että sain tulla tänne ensi-iltaan, Harlin kertoi keskiviikkona Tennispalatsissa.
Miltei suoraan Tennispalatsista Renny palasi takaisin Pekingiin, Kiinaan, jossa toimii tätä nykyä elokuvaohjaajana. Hollywoodissakin useita tuotantoja tehnyt ohjaaja on toiminut Kiinassa jo muutaman vuoden, mutta kulttuurishokki sinne siirryttyä oli valtava.
– Aika paljon heidän työtapansa perustuu improvisaatioon. Monissa elokuvissa ei ole käsikirjoitusta ollenkaan. Sitä ei näe koskaan kukaan, ei näyttelijät eikä ketään, joka on elokuvassa mukana. Mä kysyin, että miten te järkkäätte ne kuvauspäivät? Ne sanoivat, että tuodaan kaikki sinne. Siellä on avustajat, siellä on puvut, näyttelijät rekvisiitta, siellä on kaikki ja sitten ohjaaja tulee paikalle ja katselee vähän ympärilleen. Sitten sanoo, että mitä jos tänään tehtäisiin, vaikka tällainen juttu, Harlin ihmetteli.
– Näyttelijät eivät tiedä repliikkejään eivätkä välttämättä edes roolihahmoja. Tämä ei ole tietenkään joka elokuvassa, mutta aika yleistä, kun taas Hollywoodissa asiat on lyöty lukkoon kuukausia ennen kuvauksia.
Suomalaisohjaaja oli ihmeissään seuratessaan kiinalaisten tapaa toimia, mutta yhtä ihmeissään olivat kiinalaiset, kun kaksimetrinen suomalainen selvensi omaa tapaansa toimia. Sekä Renny että kiinalaiset kertoivat, kuinka he toimivat ja sen jälkeen oltiinkin jo miltei valmiita kuvauksiin.
– Ne sanoivat ensimmäisenä kuvauspäivänä, että nyt kun mietitään sitä mitä tehdään niin, eiköhän me lounaan jälkeen saada ensimmäinen kuva tehtyä. Mä sanoin ei, ensimmäinen kuva tapahtuu 30 minuutin kuluttua ja me tehdään 18 kuvaa ennen lounasta, Harlin paljasti.
Paikalliset olivat olleet ihmeissään, että kuinka se onnistuisi, mutta Renny kertoi suunnitelleensa kaiken jo valmiiksi ja siksi se onnistuisi. Tällä hetkellä hänellä on useampikin projekti käynnissä ja mies viihtyy Pekingissä hyvin.
Teksti ja kuva: Joni Hildén
Katso myös Renny Harlinin haastattelu:
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?