Dunkirkissa kamppaillaan maalla, merellä ja ilmassa

Christopher Nolanin elokuva Dunkirk rantautui teattereihin keskiviikkona 18.7.2017. Elokuva valottaa ranskalaiskaupungin tapahtumia maalta, mereltä ja ilmasta. Sen lisäksi, että Nolan on ohjannut elokuvan, on käsikirjoituskin hänen kädenjälkeään.

Christopher Nolanin viimeisimmistä projekteista muistetaan varmasti parhaiten Batman-trilogia ja Leonardo DiCaprion tähdittämä Inception, mutta mitä ohjaaja saa aikaan kertoessaan tositapahtumiin perustuvasta Dunkirkin pelastusoperaatiosta? Lopputuloksena on laadukkaasti toteutettu sotaelokuva, joka on paljon muutakin kuin konekiväärien laulua.

Filmin alussa tapaamme Tommyn, joka Dunkirk-nimisessä ranskalaiskaupungissa odottaa noin 400 000 muun sotilaan tavoin kyytiä Englantiin. Eletään kesää 1940 ja saksalaiset hyökkäävät Ranskaan. Liittoutuneiden sotilaat ovat jääneet mottiin rannalle. Taivaan sinessä saksalaisten ilmahyökkäyksiä yrittää torjua Nolanin kanssa Yön ritarin paluun (2012) tehtaillut Tom Hardy kuninkaallisten ilmavoimien lentäjänä. Taistelut sinitaivaalla nousevatkin elokuvassa keskeiseen osaan ilmavoimien mitellessä toistensa kanssa. Merellä katsoja pääsee Mr. Dawsonin (Mark Rylance) paattiin, joka monien muiden siviilialusten tavoin lähtee noutamaan omiaan kotiin.

Nämä kolme tarinaa nivoutuvat yhteen mainiosti. Vaikka tapahtumat eivät etene täysin kronologisessa järjestyksessä, mukana pysyy hyvin. Filmi ei myöskään ole liian pitkä. Sotilaiden kotiinpaluuta olisi voinut toki leikata muutamalla minuutilla, mutta sankaruuden ja isänmaallisuuden hehkutus koetaan tiettävästi lähes poikkeuksetta tärkeäksi.

Parasta antia Nolanin elokuvassa on sen tunnelma sekä kuvaus. Hans Zimmerin musiikki ruudittaa lohduttomia kuvia rantaviivasta nousuveden kuljettaessa merellä kuolleita rantaan. Vihollisen uhka todella välittyy valkokankaalta ja aika-ajoin Dunkirk on jopa ahdistava. Nolan toivottaa katsojan tervetulleeksi hornan esikartanoon eikä suinkaan kaunistele mitään.

Ohjaus on tuttua tasoa ja mukavaa on nähdä, että Nolanin siipien alla pärjäävät melko tuntemattomat näyttelijät. Tommya hyvin esittävällä Fionn Whiteheadilla on allaan vain osa tv-sarjassa Him (2016). Tämän rinnalla kulkevaa Gibsonia näyttelevä Aneurin Barnard on hänkin melko tuntematon nimi. Intensiivinen sotaelokuva saa allekirjoittaneelta 4 / 5 pistettä.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Courtesy of Warner Bros. Pictures

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi