Dingo-ilmiö valtaa Rauman kesäteatterin

Otto Kanerva ja Neumann

Rauman kesäteatterissa nähdään ensi kesänä Kaisa Kuikkaniemen ja Otto Kanervan käsikirjoittama Dingo-musikaali. Rauman teatterin taiteellinen johtaja Kanerva myös ohjaa esityksen. Kuikkaniemi muistetaan myös Ylellä kesällä 2020 lähetetystä 20-osaisesta Kaikki huutaa Dingo -kuunnelmasta.

– Tämä teema oli mulla paperilla jo silloin, kun tulin tänne. Homma lähti kuitenkin tosissaan liikkeelle tuosta Ylen pitkästä kuunnelmasarjasta, mutta meidän juttumme on elämäkerrallinen, totesi Kanerva.

Raumalla esitettävä musikaali keskittyy noihin Dingon alkuvuosiin, 1984 – 86, eli siis juuri niihin ilmiövuosiin jolloin Suomi lakosi Neumannin ja kumppanien jalkojen juureen. Kanerva kertoi olleensa myös Dingo-fani.

– Joo, mut muuten heitettiin 12-vuotiaana ulos heidän keikalta, kun kirjoitin heidän keikkabussinsa kylkeen. Järkkäri vaan totesi, että mitä isäsi sanosi, jos kirjoittaisit jotain hänen autoonsa, muisteli Kanerva.

Näyttelijähaku käynnissä

Koe-esiintymistilaisuudet järjestetään Raumalla sunnuntaina 31. lokakuuta ja Helsingissä maanantaina 1. marraskuuta. Haku on jo avoinna ja päättyy lauantaina 23. lokakuuta.

– Haemme nuorista musiikkiteatterintekijöistä kuudesta kahdeksaan näyttelijää ja yritämme löytää myös sitä “uutta Dingoa.” Kapellimestarin nimen voin jo paljastaa, sillä hän on Antti Vauramo ja olen erittäin tyytyväinen, että Osku Heiskanen suostui koreografiksi, kommentoi Kanerva.

Neumann toimii mentorina

Pertti “Nipa” Neumann toimii musikaalin tekovaiheessa eräänlaisena mentorina tai kuten itse sanoi “aikakoneena 80-luvulle.

– Koko 1980-luku oli käänteentekevä suomalaisessa musabisneksessä, sillä moni ulkomainen huippunimi ei halunnut ottaa sitä riskiä, että me tai joku muu suomalainen bändi olisi heillä lämmittelybändinä, Neumann muisteli.

Kanerva Suomi-rockin kasvattama

Kuten Kanervakin totesi niin tuskin Suomesta löytyy viisikymppisistä, jolla ei olisi jotain muistikuvaa Dingosta tai tuon ajan Suomi-rockista.

– Mä olen itse ainakin Suomi-rockin kylvettämä, sillä ostin mm. ekalla kesätyöpalkallani levysoittimen. Omistan mm. kaikki Dingon, Yön, Eppu Normaalin ja Mamban levyt. Mun töissä on soinut Suomi-rock aika paljon, totesi Kanerva.

Dingosta on tätä ennen tehty kaksi näytelmää, kun Tampereen Työväen Teatteri esitti hitiksi muodostuneen Nahkatakkisen tytön ja Riku Suokas ohjasi Hämeenlinnaan Autiotlon. Tosin tuo Hämeenlinnan esitys perustui Romeon ja Julian tarinaan, mutta siinä soi Dingon musiikki.

– Dingo on nyt muutenkin esillä, sillä Porin Rakastajat-teatteri tekee tahollaan Alaston kaupunki -näytelmää. Tosin heidän projektinsa keskittyy yleensä Pori-rockiin, sanaili Kanerva.

Teksti ja kuva: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi